5 vragen aan An Beazar
Ze werd meermaals bekroond tot meest beloftevolle onderneemster, was een van de pioniers in de podcast ‘Zwijgen is geen optie’ en brengt nu het boek uit ‘Weet waarom je (te veel) eet’. Vijf vragen aan An Beazar.
Stel jezelf eens voor in 3 zinnen.
Ik ben een ingenieur met een hart voor duurzaamheid en het klimaat. Ik heb een eigen bedrijf, Enprove, gespecialiseerd in energie-efficiëntie voor industrie. Met mijn dochter van elf deel ik de liefde voor muziek.
Topondernemer, muzikant, innovatie-expert en nu auteur… Hoe kwam je erbij om dit boek te schrijven?
Veel mensen hebben veel talenten, maar worden geremd in hun ontwikkeling en realisaties door de manier waarop ze over zichzelf denken. Of ze verliezen veel mentale energie in een worsteling met zichzelf.
Mijn persoonlijke worsteling die veel energie vroeg, ging over waarom ik mijn eetgedrag niet altijd onder controle had. In mijn hoofd wou ik altijd gezond en niet te veel eten, maar in realiteit echter...
Hoe beïnvloeden onze denkpatronen ons gedrag en vooral onze successen of falingen?... Ik wou in eerste instantie zelf verlost zijn van die worsteling en de eeuwige vraag van wat en hoeveel ik zou eten. Dus ik heb me verdiept in de psychologie van het eten. Waarom snoepen we soms te veel? En vooral: hoe kan je door anders te denken ook beter of gezonder worden.
Ik heb beslist om deze kennis en mijn ervaringen te delen met anderen via een boek. Had ik 20 jaar geleden geweten wat ik nu weet over mijn eetgedrag, dan had dat mij veel kopzorgen bespaard…
Als je zelf één leestip mag geven, welk boek zou het zijn?
Ik wou eerst ‘Sapiens’ zeggen, maar die tip heeft iedereen al zeker van iemand anders gekregen. Het boek dat mij ook aan het denken heeft gezet, is ‘Educated: A Memoir’ van Tara Westover. Een autobiografisch werk van een jonge vrouw die opgroeide in een Mormoonse familie. Zij is echt buiten de grenzen van haar familie en omgeving getreden. Heel haar ontvoogdingsstrijd wordt heel mooi beschreven in het boek.
Je bent al 3 jaar lid van de Vrijdaggroep. Wat betekent de Groep voor jou?
Ik ben in de groep terecht komen in een groep van “gelijkgezinden”. Niet dat we allemaal dezelfde mening hebben. We zoeken niet voor niets de diversiteit in ons ledenbestand.
Maar de groep zit vol met mensen die willen bijdragen aan positieve veranderingen in de maatschappij. Mensen met het hart op de juiste plaats, die vanuit hun positie dingen willen in beweging brengen. Samen met hen, is 1+1 zeker meer dan 2.
Over welke maatschappelijke uitdaging wordt er volgens jou te weinig gepraat?
De belangrijkste maatschappelijke uitdaging is in mijn ogen de klimaatopwarming. Daarover wordt eigenlijk niet te weinig gepraat, er wordt vooral te weinig gedaan.
Wat mij betreft, mag er wat vaker gepraat worden over falen. Dat kan professioneel falen zijn, maar dat kan ook gaan over je rare kantjes die je niet onder controle krijgt. Wat minder taboes en wat meer kwetsbaarheid zouden voor iedereen troostend en motiverend kunnen werken.