5 vragen aan David Méndez Yépez
Met zijn muziekgroep Chicos y Mendez toerde hij rond in binnen- en buitenland, op grote en kleine podia (mis zeker hun concert in de AB op 31 maart niet). Maar als econoom of fulltime muzikant: zijn maatschappelijk engagement is nooit ver weg. Vijf vragen aan David Méndez Yépez.
Stel jezelf eens voor in 3 zinnen.
Ik ben Belgisch-Peruaans en woon in Brussel, mijn favoriete stad op aarde. Ik kreeg de kans om economie en ethiek te studeren in België, Nederland en de Verenigde Staten. Nadien werkte ik vier jaar bij het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, tot ik me volledig aan mijn muzikale avontuur wijdde.
In 2019 ging het hard met je groep Chicos y Mendez. Een dik jaar geleden werkte je nog bij het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking. Hoe hard is je leven veranderd als fulltime muzikant?
Mijn leven is volledig veranderd! Ik hield ook van mijn vorige job, maar ik wilde meer tijd investeren in muziek en profiteren van de kans die ik nu heb om goed omringd te zijn.
Met Chicos y Mendez hebben we ons eerste album uitgebracht: ‘Esencias’. Ik ben heel blij met het resultaat: het publiek heeft het enthousiast ontvangen en we stonden ermee op het podium in binnen- en buitenland. En als kers op de taart: op 31 maart 2020 spelen we in de grote zaal van de mythische Ancienne Belgique!
In je muziekteksten schuw je moeilijke onderwerpen niet. Hoe belangrijk vind je dat engagement in je muziek?
Ik praat graag over moeilijke of pijnlijke onderwerpen op speelse melodieën. Ik geloof dat identiteiten meervoudig zijn, en die pluraliteit moeten we vieren. Zo bezing ik graag dat we complexe wezens zijn, en dus niet te herleiden zijn tot een enkele samenhorigheid.
We staan voor een tijd waarin sommige mensen alles willen kunnen labelen, beperken, vereenvoudigen. Ik denk dat we een positief verhaal moeten ontwikkelen, een verhaal dat een meer inclusieve toekomst schetst, een meer ondersteunende toekomst... Een meervoudige toekomst.
Met je muziek heb je je handen vol. Toch maak je nog tijd voor de Vrijdaggroep. Wat betekent de Groep voor jou?
De Vrijdaggroep is in mijn ogen heel verrijkend. Het geeft me de kans om mensen te ontmoeten en te spreken die andere perspectieven hebben dan ik. Het is ook een van de weinige totaal gelijke ruimtes die ik ken in België: zowel taalkundig als vanuit een genderperspectief. Een plek hebben waar jonge Nederlandstaligen en Franstaligen samen kunnen discussiëren over mogelijke oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag, dat is zo waardevol.
Binnen de Groep sta je bekend als een sterke mediator in debatten. Vanwaar heb je die skill?
Ik beschouw mezelf helemaal niet als een expert in mediatie, integendeel. Ik heb juist veel geleerd in de opleiding die we hierover kregen met de Groep.
Het streven naar gelijkheid is in elk collectief veeleisend. De eerlijke verdeling van spreektijd, de gelijkheid van mannen en vrouwen en het respect voor verschillende meningen vragen voor instrumenten van collectieve intelligentie. En om er goed gebruik van te kunnen maken, is het essentieel om getraind te worden. We hebben in 2019 echt stappen gezet binnen de groep op vlak van de kwaliteit van de debatten en het luisteren binnen de groep. Heel motiverend voor de toekomst!