Francophones & Nederlandstaligen. Wat samen dans nos communes?

De Vrijdaggroep en Plan Marnix nodigen u uit voor een gezamenlijke conferentie over de bevordering van tweetaligheid in Brussel, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Dit zal plaatsvinden op vrijdag 14 september om 17u bij Actiris in Brussel (Sterrenkundelaan 30 te 1210 Brussel).

Vrijdag 14 september 2018 — 17u bij Actiris in Brussel

Vrijdaggroep & Marnix Plan - Francophones & Nederlandstaligen. Wat samen dans nos communes?

Momenteel werken Franstalige en Nederlandstalige instellingen, waaronder scholen, bibliotheken, culturele centra, etc, vaak naast elkaar, met weinig tot geen onderling contact. Zo wordt er volledig voorbij gegaan aan potentiële synergetische effecten, alsook de mogelijkheid om de taal van de andere te spreken. Er zijn echter uitzonderingen, zo leert de praktijk. Tijdens deze conferentie, halen we deze voorbeelden aan en bekijken hun problemen en obstakels, om zo te begrijpen hoe we een kader kunnen scheppen voor potentieel duizenden toekomstige samenwerkingsverbanden in het Brusselse gewest. We willen met andere woorden gebruik maken van de reeds bestaande lokale taalkundige verscheidenheid, om de huidige (taalkundige) lacunes te helpen dichten.

Programma

17h00Onthaal

17h30Inleiding

Alex Housen, co-animator van het Marnix Plan

17h35Video van de Vrijdaggroep

« de taalsegregatie in scholen in Brussel »

17h45Laurent Hanseeuw

“Tweetaligheid in Brussel een nieuw leven inblazen: Melting pot van initiatieven uit onze gemeenten”

18hEerste panel

“Wat wordt op gemeentELIJK niveau gedaan? Welke hindernissen belemmeren meer actie?” geanimeerd door Audrey Hanard, voorzitter van de Vrijdaggroep

18h45Muzikaal intermezzo

19hTweede panel

“Wat kan men doen op gemeentelijk niveau om lonende samenwerkingen tussen Nederlands- en Franstaligen aan te moedigen?” geanimeerd door Philippe Van Parijs (co-animator van het Marnix Plan)

19h30Conclusie

19h45Een hapje en een drankje

Waar & wanneer?
Vrijdag 14 september 2018 — 17u
Actiris — Sterrenkundelaan 30 te 1210 Brussel (Google Maps)

Inschrijven
Inschrijvingsformulier vind je aan de rechterkant of op mobiel hieronder.